Compleet bouwkostenmanagement

“Onze manier van werken? Het onmogelijke mogelijk maken.”

Bouwkostenmanagement is, simpel gezegd, het managen van de bouwkosten van een bouwproject. Wij geven u, bij de start van uw bouwproject, inzicht in de bouw- en/of investeringskosten van uw plannen, wensen en ambities. Bovendien helpen we u deze plannen, wensen en ambities binnen, op basis van de geraamde bouw- en investeringskosten, te realiseren.

 

Grip op uw bouwkosten

U kunt bouwkostenmanagement starten bij het eerste initiatief, maar ook op het moment dat het ontwerpteam wordt samengesteld. Hierbij geldt; hoe vroeger hoe beter. Het grote voordeel van een eerste financiële scan bij initiatief, is dat u direct weet wat de mogelijkheden zijn. Op basis daarvan kunt u vervolgens ook de uitvraag naar de ontwerpende partijen sturen.

 

Traditioneel gezien bestaat het bouwkostenmanagement uit het maken van fase begrotingen, die aan het einde van een fase laten zien of het project nog binnen de financiële kaders past. Het gebeurt met enige regelmaat dat deze begroting aantoont dat het ontwerp niet meer binnen het budget valt. Dat heeft tot gevolg dat moet worden bezuinigd, voordat de volgende fase kan worden gestart. Dit resulteert in vertraging, frustratie en verlies van kwaliteit van het ontwerp. Bij KamphuisSchaufeli zijn we van mening dat dit niet optimaal is en daarom hebben we een eigen wijze van integraal bouwkostenmanagement opgezet. We noemen dit Proactief Financieel Ontwerpen (PFO).

Wilt u meer informatie?

Wat is pfo dan precies? 

PFO is een werkwijze in het bouwkostenmanagement waarbij KamphuisSchaufeli, als kostenadviseur en financieel ontwerper, een volwaardig lid van het ontwerpteam is. Wij maken aan het begin van het project een financieel ontwerp en laten deze meegroeien met de ontwerpen van de overige teamleden. In het begin bevat deze begroting een groot aantal aannames. Lopende het proces vervangen we deze aannames door de daadwerkelijk gemaakte bouwkosten. Indien een keuze in het proces leidt tot een overschrijding van het budget, sturen we direct bij, zodat de overschrijding met andere keuzes kan worden opgevangen. Het resultaat is een begroting die altijd up to date is én een fase afsluitende begroting, zonder verassingen, die een paar dagen na de overige ontwerpen gereed is.

Met PFO onderscheiden we ons doordat we, gedurende het hele project, proactief en integraal kunnen sturen op het ontwerp en het budget. Waar een controller of boekhouder passief aan tafel zit, nemen wij plaats aan tafel als adviseur om de keuzes van het team te onderbouwen en mogelijk te maken. Wij zijn uw rechterhand vanaf de start van het project, tot het moment dat de aannemer start met bouwen of, indien gewenst, tot de oplevering. In dat geval nemen we ook de budgetbewaking en eindafrekening mee in onze dienstverlening. Meer weten? Neem dan even contact met ons op. We beantwoorden met plezier al uw vragen.

 

PFO versus traditioneel begroten

 

Veelal zien we dat projecten via de traditionele fases worden opgezet en dat alleen het moment waarop de aannemer aan tafel komt flexibel is. Bij een traditionele opzet sluiten we elke fase af met een fase afsluitende begroting. Deze begroting heeft, in principe, echter geen verassingen meer omdat de begroting is meegegroeid met het ontwerp. De begroting is puur een formaliteit om het fase document op te kunnen stellen en de fase af te sluiten.

 

Wanneer wij Proactief Financieel Ontwerpen, combineren we het traditionele begroten conform alle in Nederland geldende standaarden met een proactieve houding en onze eigen rekenmodellen met kansberekening en dashboards. Een overzicht van de soorten begrotingen vindt u hier. PFO geeft ons inzicht in het DNA van een ontwerp, waardoor we weten wat de stuurmogelijkheden zijn en waarop het effectiefst gestuurd kan worden. We toetsen het ontwerp dus voortdurend aan het budget. Bouwkostenmanagement met PFO geeft ons de mogelijkheid onze dienstverlening als een kameleon aan te passen aan de wijze waarop het project wordt gestructureerd. Dat bespaart u tijd én geld!

 

Het eindresultaat? Een soepel proces met een hogere eindwaarde of, zoals veel opdrachtgevers zeggen, we maken het onmogelijke mogelijk.

 

Heeft u interesse? Laat het ons weten! We gaan graag met u om tafel om de mogelijkheden te bespreken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?